Tweedehands Sinterklaas
Dinsdag 10 januari 2023


5 december 1970
Zoals elk kind was ook ik zeer gelovig. De heilige sint bracht ons elk jaar cadeaus hoewel mijn ouders niet zo van de heiligen waren. Ik was de jongste van het stel en op m’n zesde jaar was mijn geloof in Sinterklaas nog een feit. Mijn oudere zussen en broer wisten al beter maar speelden voor mij het spelletje nog mee. 
Het is 1970. Ik ben inmiddels 6 jaar en diep onder de indruk van mijn ongeveer 10 jaar oudere neven Piet en Gerard met hun gitaren. Als we met de hele familie op verjaarsvisite gaan in Zwijndrecht zitten ze daar met hun gitaren en spelen liedjes. Dat geeft plezier. En bewondering. Ik kan in dat jaar net een beetje schrijven en op mijn sinterklaaslijstje prijkt dan ook met grote letters het woord ‘gitaar’. Dat is het enige wat ik wil: een gitaar. Al weken zingt dat woord door mijn hoofd: gitaar, gitaar, gitaar. Ik wil niets anders en ik kan aan niets anders meer denken. 
Sinterklaasavond breekt aan. Ik kan de vorm van de gitaar wel dromen maar wat zie ik tussen de berg met cadeautjes? Geen één pakje dat zó groot is dat er een gitaar in kan. Ik voel me erg verdrietig worden. Deze sinterklaasavond is nu al de naarste sinterklaas die ik ooit heb meegemaakt. 'Hoe kan dat nu? Ik wilde hem zó graag. Maar ja, een gitaar is ook wel een erg duur cadeau. Misschien té duur. Misschien was het ook niet echt netjes om zo’n groot cadeau te vragen.'
Dan zie ik een cadeautje met mijn naam erop. Het is een heel klein pakje. 'Wat zou Sinterklaas dan voor mij bedacht hebben? Er stond niets anders op mijn lijstje.' Eindelijk mag ik mijn pakje open maken. Er zit een briefje in. Er staat op dat ik naar boven mag. Naar de kamer van papa en mama. En dat ik daar mag zoeken naar mijn cadeau. 
'Dit is spannend.'
Op de kamer van papa en mama kijk ik rond. Ik zie niks. Alleen maar het bureau van papa, de grote tekentafel waar overdag één van de tekenaars van papa staat te werken en het opklapbed met het gordijn ervoor. 'Zou het?' Ik voel weer een beetje hoop opborrelen en trek het gordijn open. En daar hangt hij: mijn gitaar! Een hele oude. Er zit een barst in de klankkast. Maar dat zie ik geeneens. Het is een gitaar en hij doet het ook nog. Blijer had Sinterklaas me niet kunnen maken.


Lees meer